Почетна / Tag Archives: празник

Tag Archives: празник

Слободни денови кои ви следуваат по закон

Работникот има право на платен одмор заради лични и семејни околности (за склучување на брак, раѓање на дете (само за таткото) и/или смрт на близок роднина), до седум работни дена. Во Општиот колективен договор за приватниот сектор од областа на стопанството предвидени се случаите кога работникот има право на платен …

Повеќе »

Кочанци имаат голем култ кон Пресвета Богородица и празникот на Нејзиното Рождество

Кочанци оддаваат голема почит на Пресвета Богородица и посебно на денешниот празник Нејзиното Рождество или Мала Богородица. Се собраа во голем број во кочанскиот храм палеа свеќи за здравје, упатуваа молитви кон Мајката Божја и делеа погачи за здравје. Црквата го востановила овој празник поради посебното значење што го има …

Повеќе »

УСПЕНИЕ НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА – ЗА МНОГУ ГОДИНИ

Меѓу дванаесетте големи христијански празници спаѓа и празникот Успение на Пресвета Богородица, во народот попознат како Голема Богородица. Поради големиот култ што го има мајката Божја меѓу верниците, овој празник се празнува многу свечено со големи народни собири. Меѓу позначајните празници што македонскиот народ ги празнува со посебно внимание се и …

Повеќе »

ДА ИМ СЕ ЗАБЛАГОДАРИМЕ НА БРАЌАТА СВЕТИ КИРИЛ И МЕТОДИЈ

Свети Кирил и Методиј – Рамноапостолни. 24.05.2016 – Денот кога се празнува во чест на Сесловенските просветители браќата Свети Кирил и Свети Методиј. Родени браќа родум од Солун, од угледни и богати родители, Лав и Марија. Постариот брат, Методиј, како офицер помина десет години меѓу Македонските Словени. Потоа се оддалечи …

Повеќе »

ДЕНЕС СЕ ПРАЗНУВА СВЕТИ НИКОЛА – ЛЕТЕН

Празник на пренесувањето на моштите на Свети Никола.Освен зимскиот празник Свети Никола нашиот народ празнува и друг празник посветен на свети Николај Чудотворец архиепископ Мирликијски. Тоа е празникот Свети Никола – летен. Овој празник повеќе се празнува како селски празник со заеднички празнувања. На овој ден се празнува пренесувањето на …

Повеќе »

СВЕТО БЛАГОВЕШТЕНИЕ – БЛАГОВЕЦ, ЗА МНОГУ ГОДИНИ

Денес, 7-ми април се празнува големиот празник –  Благовец. За овој празник се вели дека е  празник на радосната вест и на пролетната убавина. Празникот Свето Благовештение се вбројува во постојаните празници и секогаш е на 7-ми април според новиот, или на 25-ти март според стариот календар. Поради тоа што Благовец …

Повеќе »

ХУМАНИТАРНА АКЦИЈА – ВОЛШЕБНО ВЕЛИГДЕНСКО ДРВО

Во пресрет на верскиот празник Велигден, во соработка со Црвениот крст на град Скопје и ЈУ Центар за социјална работа организираме хуманитарна акција наречена: „Волшебно велигденско дрво“. Над 50 деца и младинци кои што го посетуваат дневниот центар за церебрална парализа Капиштец ќе ги запишат своите велигденски желби и истите …

Повеќе »

ДЕНЕС СЕ ПРАЗНУВА СВЕТИ КИРИЛ ЕРУСАЛИМСКИ – ЗА МНОГУ ГОДИНИ

Денес православните христијани го празнуваат Свети Кирил Ерусалимски. Овој светец -Свети Кирил се роди во Ерусалим во времето на царувањето на царот Константин Велики. Во 350 година тој бил избран за Ерусалимски патријарх. Три пати бил прогонуван. Пострада од аријанците и од царот Јулијан Отстапникот. Се упокои во времето на …

Повеќе »

ЗОШТО 8-МИ МАРТ СЕ СЛАВИ КАКО ПРАЗНИК НА ЖЕНИТЕ

На 8-ми март во далечната  1857 година во Њујорк започнал штрајкот на работниците во фабриките за текстил, бидејќи барале  подобри услови за работа за жените. Но, на истиот ден, на истото место,  по цели 51 година жените повторно побарале права. Во штрајкот од 1908 година работниците биле затворени во фабрика, од која …

Повеќе »

ДЕНЕС СЕ ПРАЗНУВА СВЕТИ САВА – ЗА МНОГУ ГОДИНИ

Свети  Нина потекнува од благородничко кападокиско семејство. Од мала била воспитувана во Христовиот дух. Подоцна таа отишла во Грузија, го покрстила грузиското царско семејство и до крајот на животот до 335 година ја обиколила цела Грузија – проповедајќи го Христос. Свети Нина е просветителка на Грузија. Има слично значење како …

Повеќе »