Почетна / Tag Archives: мозок

Tag Archives: мозок

Зелениот чај го штити мозокот

Новото истражување успева да идентификува одредена состојка на зелениот чај – супстанцијата epigallocatechin gallate (EGCG). Хемиски, таа припаѓа на групата на полифенолите и од набљудувањата на истражувачите станува јасно дека има својство да го вознемирува процесот на формирање на токсичните бета-амилоидни пептиди. Бета-амилоидни пептиди се развиваат во мозокот кај Алцхајмеровата …

Повеќе »

Што се случува во мозокот на убијците…..

Мозокот има одбранбени маханизми кои го штитат од обвинување и осуда, а со тоа го оправдуваат злосторството. На истиот принцип работи секој мозок, тоа објаснува зошто убијците немаат грижа на совест и изгледаат како да се бесчувствителни.

Повеќе »

Како човечкото тело реагира на емоции ?

Нучните изстражувања покажуваат дека  вообичаените емоции можат да покренат одредени сензации во телото без оглед дали се во прашање нервоза или врели образи односно срам.  Новата истражувања покажуваат  дека сите доживуваме исти сензации во телото кои се во директна врска со нашите чувства без оглед  на културата или јазикот, поради …

Повеќе »

Еве што се случува кога зевате

Зевањето ја регулира температурата во мозокот и го спречува прегравањето  вели истражувањето на Ејндру Галуп направено на Универзитетот Принстон..Скоро 40% од испитаниците во зима зевнале во првите пет минути по излегувањето надвор, додека процентот на оние кои зевале во лето е околу 10%. Зевањето го лади мозокот со размена на …

Повеќе »

Шест прашања и одговори во врска со мозокот

1. Зошто забораваме? Најчестата причина е недостаток на внимание. Нашиот мозок постојано складира податоци од кои ја создава меморијата по која посегнуваме само по потреба. Но, ако во моментот на регистрирање на некој податок (телефонски број и слично ) нашето внимание е нарушено, такво ќе биде и сеќавањето. Тоа се …

Повеќе »