Почетна / Tag Archives: Кочани

Tag Archives: Кочани

Промоција на стихозбирката ,,Кога срцето гори” на младата авторка Марина Гоцевска

Промоција на стихозбирката ,,Кога срцето гори” на младата авторка  Марина Гоцевска ова и е прва стихозбирка која содржи 51 песна. Промоцијата ќе е закажана за на 07. 04. 2017 г.  во 17:00 ч. во Гратската Библиотека во Кочани па сите љубители на пишаниот збор повелете на овој прекрасен настан. Марина …

Повеќе »

ХУМАНИТАРЕН КОНЦЕРТ – ПО ПАТЕКИТЕ НА ТОШЕ ПРОЕСКИ ВО КОЧАНИ

Петта година по ред „По патеките на Тоше“ Петта година по ред, традиционално и оваа година се организира хуманитарниот концерт „По патеките на Тоше“. Истиот го организира кочанчанецот Тоше Илиев во чест на музичката ѕвезда Тоше Проески. Кочанчани секоја година со нетрпение го очекуваат овој голем хуманитарен настан, во кој …

Повеќе »

ПОЗЛАТЕНА – ЛЕНЧЕ СТОИМЕНОВА

ПОЗЛАТЕНА Погледнав во твоите очи златна прашина од нив се срони. Падна врз почвата и таа блесна. Блесна сè наоколу како сонце да изгреа. Некако топло стана и насмевка мека се разлеа. Видов и раце две со златна прашина попрскани, тие раце, тогаш ме гушнаа и таа топлина ја сетив. …

Повеќе »

БРЕЗА – СЛАВИЦА ЦВЕТКОВА

БРЕЗА Бела, како риба белвица во модрите езерски води. Трепетна како анама пред младенец кој и го крева фереџето и прв пат и го гледа лицето. Блескотна како излеано сребро. Не можеш да не ја видиш зошто, се околу неа се зеленее само таа се белее. Автор: Славица Цветкова – …

Повеќе »

ПРОМОЦИЈА НА КНИГАТА- ГОЛОТИЈА НА ДУШАТА ОД ИВАНА КАРОВА

Младата поетеса Ивана Карова ја најавува својата промоција на нејзината втора книга- Голотија на душата. Навистина вреди да се биде дел од книжевниот свет на Карова, и да се прочита целосно нејзината книга. Оваа книга за неа значи големо богатсво и ја прави среќна и силна за подготвување на следната. …

Повеќе »

МО- АВАНГАРДА СО ДОКУМЕНТАРЕН ФИЛМ ЌЕ ГО ОДБЕЛЕЖИ СВОЕТО ПОСТОЕЊЕ

Младинската Организација „Авангарда“ при СОУ „Гошо Викентиев“ од Кочани со гордост ви го најавува документарниот филм по повод роденденот на М.О. „Авангарда“ и  нејзиното 10 годишно постоење. Денес (12.04.2016) со почеток 18:00 часот во просториите на амфитеатарот на Универзитетот Гоце Делчев-(асном) проследете ја премиерата за нив.  Каква организација е ,,Авангарда“ …

Повеќе »

ПРЕМИЕРА НА ПРОСИДБА ВО НУЦК- БЕЛИ МУГРИ ВО КОЧАНИ

Време е за театар. На 15.04.2016 година на вцената на НУЦК- Бели Мугри од Кочани ќе биде прикажана премиерата на претставата „Просидба“ од Антон Павлович -Чехов. Оваа прекрасна претстава е во режија на Трајче Ѓорѓиев. Почетокот е закажан за во 20:00 часот. Како главни виновци-актери се: Александар Арсов, Марија Ѓорѓиева …

Повеќе »

И во Кочани од оваа година отворено Советувалиште за сексуално и репродуктивно здравје

Во текот на првата половина од оваа годинаа, во Кочани започнува со работа Советувалиште за сексуално и репродуктивно здравје, ова е како проект на невладина организација „ Благородна мисија “ од Кочани. Советувалиштето е наменето за младата популација и ќе има едукативно превентивен карактер. Реализацијата на ваквиот проект е помогната …

Повеќе »

Апел за помош на семејството Трендафилови од Кочани

Семејството Тредафилови апелираат за помош. Во овие зимски денови им се потребни храна, облека, кебиња, предмети за домакинствата огревни двра . Коканчани ве молам помогнете!

Повеќе »