Почетна / Tag Archives: живот

Tag Archives: живот

ДА МУ ПОМОГНЕМЕ НА КРИСТИЈАН СТОИЛКОВ

При еден несреќен судир со Иван Митров, на пријателскиот меч Хоризонт Турново – Брегалница и страшниот удар во главата оставија тешки последици за Кико, кој заврши на оперативна маса, во борба за гол живот. Само брзата интервенција на лекарите му го спасија животот, но не му ја вратија подвижноста. Кико по …

Повеќе »

БОЈАТА НА СРЕЌАТА – Што можат невронаучниците да научат од будистите?

За седиште на душата го сметаме мозокот, заедно со останатиот дел од нервниот систем. Далај Лама, пак, зборува за една “осветлувачка свесност”, што ја трансцендира смртта и што не е поврзана со мозокот, но ние веруваме дека дури и таа мора неврално да се реализира. Оттука за невронаучниците е интересно прашањето …

Повеќе »

Шест знаци дека имате квалитетна врска

Меѓусебно се подржувате, искрени сте, рамноправни… Ова се патоказите дека имате одлична врска. Со наша помош дознајте што уште е потребно за вашата врска да биде стабилна. ИСКРЕНОСТ Никогаш не можете да бидете сигурни дали другата страна ви ја кажува вистината , но можете да одлучите да верувате. Доколку тоа …

Повеќе »

Kниги што секој треба да ги прочита пред 30-тата

 Овој  период од животот е кога секој млад човек се обидува да запознае себеси  кој е и што сака од животот. И додека единствениот начин за преживување е да се научи процес на успех и неуспех, секогаш е корисно да се има и малку поинаков водич низ животот. Во книгите …

Повеќе »

Нешта за кои мора да почнете да наоѓате време во животот

Некогаш се чудите колку брзо лета времето. Некогаш пак чекате за да почнете да живеете. На некој магичен начин го чекате оној период во иднина кога ќе имате подобро работно место, стабилна љубовна врска, поголем успех на лично и професионално поле. Но факт е дека времето навистина брзо лета, и …

Повеќе »

10 интелигентни животни лекции од Алберт Ајнштајн

Алберт Ајнштајн (14 март 1879 – 18 април 1955) бил германски теоретичар, физичар, филозоф, автор и една од највлијателните личности во светот. Покрај тоа што допринел многу за научниот свет, за што во 1921 година добил и Нобелова награда за физика за неговата работа во полето на теоретската физика, а …

Повеќе »

Дали сте полни со елан ?

Блескав поглед и кожа, опуштен израз на лицето –тоа се одликите на телото полно со живот. Ако не сте задоволни со своето тело, тоа лесно можат да го откријат и другите. Сликата дека се чувствувате супер,која ја претставувате пред другите и кога не е така, е само неуспешна маска. -Држете …

Повеќе »

ДЕСЕТТЕ НАЈДОБРИ ПОРАКИ ОД КНИГАТА МЕВЛЕМ ЗА ДУШАТА

Пораките се напишани во книгата Мевлем за душата од Џек Кенфилд и Марк Виктор Хансен. Оваа книга вреди да се прочита затоа што во неа се објавени приказни кои го отворат срцето и ја крепат душата. Ова се пораките: 1. Одговорите на животни прашања лежат во вас. Само треба да …

Повеќе »

Велигденското јајце – симбол на големиот христијански празник Велигден

Јајцето претставува симбол на најголемиот христијански празник Велигден. Традиционално пред Велигден во секој дом на Велики четврток се вапсуваат јајца кои го симболизираат воскреснувањето на Исус и почеток на нов живот. Тоа е еден од најубавите и највеселите православни обичаи кој се негува до ден денес во секој дом. За …

Повеќе »