Почетна / Здравје / Ментално Здравје

Ментално Здравје

0

Осаменоста сериозно го загрозува здравјето

Општествената болка таканаречена осаменост создава промени во телото кои влијаат на процесот на стареење и го зголемуваат ризикот од срцеви заболувања, потврдува едно истражување… Како што луѓето стареат, нивните кардиоваскуларни функции се намалуваат, а се чини дека осаменоста го убрзува тој процес, објаснуваат истражувачи од Универзитетот Корнел. Научниците испитале 182 …

Повеќе »

Три совети за зголемување на самодовербата

Кога се соочувате со голем предизвик каде потенцијалите за неуспех се чини демнат на секој чекор, веројатно сте го слушнале советот: „Биди посамуверен/а!“ Но, од каде одаѓа самодовербата и како можете да ја зголемите? Обидете се со овие едноставни, но ефикасни совети, сликовито објаснети во следното видео.

Повеќе »

„Се борев со социјалнта анксиозност целиот свој живот…

Во ова видео сликовито е опишано едно индивидуално искуство при справување со социјалната анксиозност, преку предизвикување и соочување со својот најголем страв – самоизложувањето.

Повеќе »

Што се случува во мозокот на убијците…..

Мозокот има одбранбени маханизми кои го штитат од обвинување и осуда, а со тоа го оправдуваат злосторството. На истиот принцип работи секој мозок, тоа објаснува зошто убијците немаат грижа на совест и изгледаат како да се бесчувствителни.

Повеќе »

3 совети за зголемување на самодовербата

Кога се соочувате со голем предизвик каде потенцијалите за неуспех се чини демнат на секој чекор, веројатно сте го слушнале советот: „Биди посамуверен/а!“ Но, од каде одаѓа самодовербата и како можете да ја зголемите? Обидете се со овие едноставни, но ефикасни совети, сликовито објаснети во следното видео.  

Повеќе »

Роботот кој им помага на хендикепираните лица самостојно да се хранат

Оби е дизајниран за да им помогне на луѓето со хендикеп самостојно да се хранат и да имаат контрола врз своите оброци. Оби е всушност роботска рака кој користи лажица за да ја земе храната од една од четирите чинии и да ја донесе до устата. Притоа мора да се …

Повеќе »

Приказна за шизофренијата – сочувство кон луѓето со ментално растројство.

Elyn Saks, со дијагностицирана шизофренија, отворено ја раскажува нејзината приказна за болеста. Во овој говор, таа бара од нас да погледнеме искрено, чисто и со сочувство кон луѓето со ментално растројство.

Повеќе »

Останаа уште два дена до рокот за пријавување на четвртата по ред работилница ,,Ментално здравје и младите ” а бројот на учесници и овојпат е ограничен

Поради зголемениот интерес од страна на младите Штипјани  Совет на млади на Општина Штип заедно со здружението ЦИВИТАС и Меѓународниот  Славјански Универзитет – “Гаврило Романович Державин” од Свети Николе Ви овозможува да бидете дел од прекрасна работилница на тема „Менталното здравје и младите 4“. Ова е четврта работилница од оваа …

Повеќе »

30 ИНТЕРЕСНИ ПСИХОЛОШКИ ФАКТИ КОИ СИГУРНО ЌЕ ВЕ ЗАМИСЛАТ

  Верувале или не… 1. Кога сонувате, вашето физичко тело е парализирано. 2. Кога плачете поради тага и болка, првата солза ви потекува од левото око. Кога плачете од радост, првата солза потекува од десното око. 3. Депресијата е резултат на размислување повеќе од потребно, притоа создавајќи проблеми кои никогаш …

Повеќе »