Почетна / Интервју / Колумни

Колумни

0

Д-р Ана Чучкова : Критичарот во нас

Критичарот во нас Многу често во нашиот живот ни се случува да трпиме критика од другите. Некои од нас реагираат “опуштено” на неа и таа им делува позитивно.  Го корегираат однесувањето или работата, во однос на нивните цели и работите стануваат подобри за нив.  За други  критиката  е огромен црн …

Повеќе »

Што е креативност од аголот на еден студент на Психологија-Меланија Цветкова

Меланија Цветкова е студентка на Факултетот за психологија при МСУ Г.Р. Державин во Св. Николе. Ова е  нејзината перспектива за креативноста а е дел од работните активности по предметот Перцептивни и сознајни процеси под менторство на Ана Чучкова. Што е креативност? Креативност е акт на остварување на нови и имагинативни …

Повеќе »

КОЛУМНА: Грешка ли е да се греши? – Ана Чучкова

Се раѓаме и почнуваме да учиме милион правила за начинот на живеење. Некои од нив ги прифаќаме за да ни го олеснат животот, но некои од нив се наметнуваат од општествениот живот, како работите научени од нашите родители, кои ги прават некако автоматски, како што тие ги научиле, без притоа …

Повеќе »

КОЛУМНА: Зошто ни е потребна креативноста? – Ана Чучкова

Секој од нас уште од најрана возраст има способност да биде креативен. Запознавањето на светот околу нас, љубопитството да научиме за сѐ околу нас и наоѓањето решенија за проблемитеја развиваат креативноста Со текот на животот овие импулси ги потиснуваме и замислуваме дека се детски. Почнуваме да избираме решенија на проблемите …

Повеќе »