Почетна / Интервју

Интервју

0

Д-р Ана Чучкова : Критичарот во нас

Критичарот во нас Многу често во нашиот живот ни се случува да трпиме критика од другите. Некои од нас реагираат “опуштено” на неа и таа им делува позитивно.  Го корегираат однесувањето или работата, во однос на нивните цели и работите стануваат подобри за нив.  За други  критиката  е огромен црн …

Повеќе »

Интервју со Асс. м-р Ерика Пешкоска за слободата и правата на човекот низ правната призма

За тоа колку воопшто човекот  ја познава слободата како лично и суштествено право, што означува поимот на слобода во правната материја, и тоа подробно во останатите гранки на правото како казнената, цивилната, ја интервјуиравме Асс.М-р- Ерика Пешкоска, на Правен Факултет при МСУ-,,Гаврило Романович- Державин“- одд.Битола, воедно и докторант на правни …

Повеќе »

Интервју со музикотерапевтот Христина Станојковска за нејзината необична и ретка професија во Р. Македонија

Интервју со  музикотерапевтот Христина Станојковска   за нејзината необична и ретка професија во Р. Македонија. За почеток Христина каде и како ја стекнавте оваа интересна професија, и секако каков е патот за да се дојде до оваа ретка професија во Македонија? Дипломирав музикотерапија  во Франција на A.M.B Atelier de musicothérapie …

Повеќе »

ИНТЕРВЈУ СО ТАМАРА ДОНЕВСКА КАРАТИСТ ВО КК-ПАРТИЗАН ШТИП

КК-Партизан е карате клуб во Штип со постоење од цели 50 години, каде во почетокот на 2017-та година го прославува својот јубилеј од 50 години постоење како карате клуб во Штип и Македонија. Сегашен претседател и тренер е Миланчо Черкезов од Штип. КК-Партизан е лоциран во ООУ-Ванчо Прќе каде што …

Повеќе »

Амбициозниот DJ BAZZ од Штип потпиша соработка со позната романска продукциска куќа

Млад, талентиран, амбициозен DJ BAZZ потпишува соработка со продукциска куќа од Романија . Убаво е кога под Македонското небо се создаваат нови музички имиња, кои можеби ќе се вивнат до ѕвезденото небо запишувајќи се во историјата на музичката сцена. Да се надеваме дека таков спектакуларен успех би имал и младиот DJ …

Повеќе »

ИНТЕРВЈУ СО ДРАГАНА ЛУКОВИЌ – РАБОТНИК ВО АДИЕНТ ШТИП

Адиент е новото име на Џонсон Контролс најголемата фирма во Штип, која непрекинато работи цели 5 години. Оваа фирма изработува навлаки за автомобили ( Мерцедес, Форд…) Ова интервју е направено со Драгана Луковиќ – вработена во Адиенд како оператор на машина. За нивното искуство и какво е работењето во Адиент ќе …

Повеќе »

Интервју со асс м-р Мартин Ѓорѓиев за ЕКОНОМСКАТА ДИМЕНЗИЈА НА БЕЗБЕДНОСТА И ЗДРАВЈЕТО ПРИ РАБОТА

Безбедноста и здравјето при работа е концепт од понов датум кој несомнено влијае врз профитабилноста на компаниите. За неговата економска димензија разговаравме со асс. м-р Мартин Ѓорѓиев при Меѓународниот Славјански Универзитет  “ Г.Р. Державин” Свети Николе – Битола. Каква е улогата и значењето на безбедноста и здравјето при работа? Безбедноста …

Повеќе »

РАЗГОВОР СО ПРОФЕСОР АНА ЧУЧКОВА ЗА ЕМОЦИОНАЛНАТА ПИСМЕНОСТ – КОГА УМОТ ЌЕ СЕ СИМНЕ ВО СРЦЕТО

Емоционалната писменост е поим кој понекогаш сме го споменувале во нашите разговори, но за него многу малку се знае. Да се поседува емоционална писменост е нешто неопходно ако сакаме да живееме избалансиран живот со останатите.  Но, што всушност е емоционалната писменост и како до неа се доаѓа ќе дознаете од …

Повеќе »

Интервју со проф. Вангелица Маџунова Гаврилова – психотерапевт: Колку шестчасовното работно време е предност на компаниите?

На оваа тема разговаравме со проф. Вангелица Маџунова Гаврилова – психотерапевт која предава на Меѓународниот Славјански Универзитет „Г. Р. Державин“ во Свети Николе и Битола, а зад себе има богато работно искуство во повеќе проекти, истражувања, анализи од областа на психосоцијалната сфера. Паралелно е вклучена и во активности во НВО …

Повеќе »

Интервју со асс. м-р Мартин Савевски околу штетното влијание на радиоактивното зрачење и нуклеарниот отпад врз човекот и животната средина

По повод 30 годишнината од несреќата во Чернобил околу нуклеарните централи и штетното дејство на радиоактивното зрачење и нуклеарниот отпад врз човекот и животната средина поразговаравме со м-р Мартин Савевски, асистент на МСУ Г. Р. Державин Св. Николе- Битола. 1. Што е радиоактивно зрачење ( радијација)? Одредени атоми се радиоактивни, …

Повеќе »