Сируп и чај од ѓумбир?

Во својот хранлив состав ѓумбирот најмногу содржи витамин Ц, калиум, железо, калциум и магнезиум.

Ѓумбирот (ботаничко име: Zingiber officinale) е едногодишно коренесто растение кое води потекло од јужниот дел на азискиот континент и се одгледува повеќе од 3.000 години наназад. Најголемиот производител на овој егзотичен зачин со беложолтеникава боја е Индија.

Сируп од ѓумбир

  • лажица корен од свеж ѓумбир
  • 1 свеж лимон
  • 5-6 моркови
  • 1 излупено јаболко

Додадете вода и добро измешајте.

 

Чај од ѓумбир

Состојки:

  • 4 лажици рендан свеж ѓумбир
  • 2 чаши вода
  • ½ лимон
  • 1-2 лажици мед
  • ½ лажиче куркума

Подготовка:

Излупениот ѓумбир исечкајте го на што е можно поситни парчиња и ставете го зовриената вода да одстои најмалку 30 минути Откако ќе се излади додадете мед и лимон.