Почетна / Вести / Роденденска прослава со најчесто заборавените!

Роденденска прослава со најчесто заборавените!

Живееме во време на лудост и крутост. Критериумите на вредност се изобличени и минимизирани од секој аспект на нашето секојдневие. Подарувањето насмевка , љубов и кажувањето топол збор веќе се во заборав. Истите ги имаме едниствено во бледа слика под нашето небо низ проекциите на филмското платно и некоја сказна која ќе ни ја прераскажат по-возрасните.

Среќата ја бараме во крупноста , во материјалноста и се разбира во елитноста , не успевајќи да се вразумиме и разбудиме од далеку реалниот сон   во кој упорно мечтаеме на ова подневје.

Тежината на луѓето ја мериме според длабочината на нивните џебови , а не според плиткоста или не плиткоста на нивниот разум. За да се вреднува едно добро , неопходно е да се почувствува лошо , за да се цени среќа е неопходна тага и така до недоглед.

Во потрага на совршенство и во потрага на промена е потребно секој да  тргне од самиот себе. Трезноста во самите нас е од фундаментално значење за подобра иднина , за по пристојна сегашност и за заборав на едно болно минато. Продуктивноста во општеството зависи од нас , ова ќе го потркрепиме со навидум едноставен , но далеку од секојдневен гест.

Денес во центарот на деца со посебни потреби се подарија среќни моменти исполнети со љубов од срце и среќа благотворна за душа. Основачот на здружението Цивитас , Мартин Ѓорѓиев уште еднаш ја покажа својата големина , прославувајќи го по втор пат својот роденден со најискрените и најблагодарните.

Ова е фасцинантен гест за пример кој е неопходен за самопросветлување и разбистрување на секој од нас, затоа што единствената смисла на животот е да му се служи на човештвото!

 

За Виктор Вукановски

Можеби ќе ве интересира

За сите кои се подготвени да го почуствуваат легендарниот глас на Здравко Чолиќ

 Балканската музичка ѕвезда, Здравко Чолиќ,  повторно во Скопје, каде со нетрпение чека да ја исполни Национална арена Филип …