CIVITAS
Живот

Прополис

Присутноста на прополисот во нашето тело е многу важна, зошто таа супстанција ги потсетува имуните ќелии на нивната обврска спремно да ги дочекаат причините за бројни болести а со тоа и ефикасно да го заштитат организмот.Како перфектен фармацевт, пчелата ни покажува како да користиме прополис: така што ќе го чуваме во куќата, како таа што го чува во кошницата. Грутка прополис, тешка 40 до 50 грама, треба да се стави во секоја просторија каде човекот одмара и спие.

Со неговото присуство и испарувачки мирис, прополисот дејствува на квалитетот на воздухот во просторијата а освен тоа го дезинфизира просторот во кој живееме. Со гмечење на прополисот во текот на денот, вршиме дезинфекција на рацете. Кај пушачите тоа делува на намалување на желбата за пушење на тутунски чад..Се препорачува прополисот во во природна состојба да се набави од пчелар, или од саем на мед – каде директно се доаѓа до пчеларите: во капки, мелен или грутки. На пазар често може да се најде во шишенца на кои пишува прополис капки ( и тоа во разни проценти, најчесто 20-30 проценти) но и не мора да значи. Прополисот наоѓа примена на многу начини во случај на разни болести.

Related posts

Фрлија ѓубре од автомобил на улица, а потоа добија животна лекција!

ТАЖНО: Ја донираше косата за децата болни од рак- сега и самиот се разболе

Лоши вести за љубителите на белото чоколадо: Дознајте ја вистината за овој сладок десерт

Leave a Comment