Почетна / Вести / ДЕНЕС СЕ ПРАЗНУВА СВЕТИ КИРИЛ ЕРУСАЛИМСКИ – ЗА МНОГУ ГОДИНИ

ДЕНЕС СЕ ПРАЗНУВА СВЕТИ КИРИЛ ЕРУСАЛИМСКИ – ЗА МНОГУ ГОДИНИ

Денес православните христијани го празнуваат Свети Кирил Ерусалимски. Овој светец -Свети Кирил се роди во Ерусалим во времето на царувањето на царот Константин Велики. Во 350 година тој бил избран за Ерусалимски патријарх. Три пати бил прогонуван. Пострада од аријанците и од царот Јулијан Отстапникот. Се упокои во времето на царот Теодосиј Велики во втора половина на четвртиот век. За многу години нека е овој празник!

За Милан Андонов - Штип

Можеби ќе ве интересира

За сите кои се подготвени да го почуствуваат легендарниот глас на Здравко Чолиќ

 Балканската музичка ѕвезда, Здравко Чолиќ,  повторно во Скопје, каде со нетрпение чека да ја исполни Национална арена Филип …