Почетна / Здравје / Билки кои го олеснуваат искашлувањето

Билки кои го олеснуваат искашлувањето

 

Kaшлањето е рефлекс . Со него се исфрла секретот од респираторниот систем. Но, тој  може да биде и последица на алергија, пушење, болести на срцето и сл.

Сува надразнителна кашлица

Бел слез

Најпознато средство за сува кашлица е белиот слез. Тој се користи како сируп или чај. Делотворен е кај кашлицата која се јавува при настинка.

Камилица

Камилицата го смирува воспалението и ја намалува иритацијата на слузницата.

Продуктивна кашлица

Бршленот делува експекторантно ( го олеснува искашлувањето), спазмолитички ( ги шири и релаксира дишните патишта и муколитички ( го разредува секретот).

За Мартин Ѓорѓиев - Штип

Можеби ќе ве интересира

Подобрување на имунитетот на децата

Денешните деца се жртви на лошата исхрана со многу масти,газирани пијалоци,слатки, а сето ова води …